Kérdése van? Hívjon minket! +36306683582

BLOG

Hogyan dolgozz biztonságosan a nyári hőségben az állványon: tippek és tanácsok

2024.06.06 22:23
Hogyan dolgozz biztonságosan a nyári hőségben az állványon: tippek és tanácsok

Ebben a blogcikkben megosztunk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a nyári hőség átvészelésében. Ne feledd, a biztonság mindig elsődleges szempont!

Az állványozás már önmagában is kihívás, melyet csak fokoz, ha forró nyári napon kell állványozni, vagy munkát végezni az állványon. Ilyenkor a hőség és a tűző nap nemcsak a komfortérzetet rontja, hanem komoly biztonsági kockázatokat is jelenthet. Ahhoz, hogy az állványon végzett munka biztonságos és hatékony legyen, fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk.

1. Kezdd korán a munkát!

Próbáld meg a munkát kora reggeli órákban megkezdeni, amikor még nincs túl meleg. Napközben tarts rendszeresen szünetet, amit árnyékos helyen tölts el.

2. Hidratálj megfelelően!

A hőségben elengedhetetlen a folyamatos hidratálás, ezért igyál sok vizet, még akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak! Figyelj a sópótlásra is, mert az izzadás során sok sót veszítesz! Az ételeidet ebben az időszakban kicsit jobban is megsózhatod!

3. Figyelj magadra és a munkatársaidra!

Fontos, hogy figyelj magadra, és a munkatársaidra is! 

Ha olyan tünetet észlelsz magadon vagy máson, mint fejfájás, szédülés, zavart viselkedés vagy kimerültség, azonnal abba kell hagyni a munkát! Ezek a tünetek a hőgutára utalhatnak, ami azonnali beavatkozást igényel.

4. Védd magad a naptól!

Az állványozás során mindig védd magad a naptól, minden formában, ahogyan csak tudod. A sisak ebben az időszakban nem csak a leeső tárgyaktól, de a napszúrástól is megvéd, és érdemes egy jobban szellőző típust használnod a nagy melegben. Világos és lenge ruhát viselj, érdemes hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot választanod, ami eltakarja a bőröd a nap elől. Mindig használj fényvédőt, az arcodon is, mert a leégés nemcsak kellemetlen, de akár bőrrákot is okozhat a tűző napon végzett munka.

5. Viselj munkavédelmi kesztyűt!

Az állványon dolgozva a felületek könnyen átforrósodhatnak, ezért még a legnagyobb melegben is viselj munkavédelmi kesztyűt. Ez megvéd az égési sérülésektől és a nyirkos tenyered miatt kicsúszó szerszámok okozta balesetektől is.

6. Használj állványhálót!

Az állványháló használata több szempontból is előnyös. Nemcsak árnyékot biztosít, hanem jól szellőzik is, így elviselhetőbb munkaterületet teremt a forró napokon. Az állványháló tehát nemcsak a munkavédelmet, hanem a komfortérzetet is növeli.