Kérdése van? Hívjon minket! +36306683582

BLOG

Nincs egy szintben a ház alapja? Így tudod megoldani az állványozást!

2024.06.26 17:39
Nincs egy szintben a ház alapja? Így tudod megoldani az állványozást!

Gyakran előfordul, hogy olyan épületet kell állványoznod, melynek az alapja nem egy szintben van. Ebben a posztban erre két megoldást is mutatunk, + 1 "trükkös" alkatrészt is megismerhetsz!

Ha nem egy szintben van a talaj, ahol állványt kell építened, két megoldás közül is választhatsz, de a kettőt akár kombinálhatod is, így a szintkülönbség ellenére a felépített állvány vízszintben lesz és a munkavégzés biztonságosan lesz majd végezhető rajta.

Kisebb szintkülönbségnél a legegyszerűbb a különböző méretű állítható lábak (vagy más néven menetes talpak) használata. Ilyenkor is fontos, hogy az állítható lábak alatt ne legyen egyenetlen a talaj, és mindenképpen használj alátét fát is a szokásos módon.

A kínálatunkban ötféle méretben találsz állítható lábakat, a legrövidebb 0,4 m, a leghosszabb 1,0 m hosszú, azonban a túlcsavarás megelőzésére minden méret 20 cm-rel kevesebbre állítható. Az állítható lábak átmérője 3,2 cm, így a TERRA70 típuson kívűl a legtöbb keretes állványrendszerhez használhatóak.

A képeket oldalra lapozva tudod végignézni a kínálatunkban szereplő állítható lábakat:

 

Nagyobb szintkülönbség esetén kiegyenlítő (korrekciós) keretekkel oldhatod meg az állványozást, ezek háromféle méretben léteznek: 0,5 m, 1,0 m és 1,5 magas változatokban. A kiegyenlítő kereteket fél métertől nagyobb szintkülönbség esetén már érdemes alkalmazni, akár az állítható lábakkal kombinálva, melyet az alábbi ábrán is láthatsz.

Az állványozás a legmagasabb pontról indul, ehhez hozzuk szintbe az állványzat többi részét. 0,6 m-es állítható lábakkal kezdünk (1), melyre egy 0,5 m-es kiegyenlítő (korrekciós) keretet teszünk (2). A következő szintet 0,4-es állítható lábakkal indítjuk, melyekre a normál 2,0 méteres keretek kerülnek (7). A talaj tovább lejt, és több, mint egy métert, ezért a legalsó szintet ismét 0,4 m-es állítható lábakkal kezdjük, amikre 1,0 méteres kiegyenlítő keret kerül (6).

A pontos vízszintbe igazítást az állítható lábak kellő hosszra való tekerésével tudjuk beállítani.

10%-nál nagyobb lejtő esetén nem szabad megfeledkezni a kellő merevítésről a kiegyenlítő kereteknél sem, ezért a szükséges méretű átlós merevítők használata ebben az esetben is szükséges (3)(5), amiket kezdőadapterrel vagy állítható bilinccsel tudjuk a kerethez rögzíteni (4)

 

A kiegyenlítő kereteket itt találod:

A fenti helyzetet tovább tudjuk fokozni, mert extrém esetben elképzelhető, hogy a talaj egyáltalán nincs síkban, és az állványozást egy ferde területen kell kezdeni, de ilyenkor sem kell kétségbe esned! Itt jön képbe a cikk elején említett "trükkös" alkatrész, a dönthető állítható láb, melyet a kellő szögbe állítva függőlegesen tudjuk indítani az állványzatot. Ha szükséges, a dönthető állítható lábat rögzítsük is a talajba.

A dönthető állítható lábat a képre kattintva tudod közelebbről megnézni:

 

Amennyiben további segítségre vagy tanácsra van szükséged, hogyan tudod a biztonságosan felépíteni az állványt nem egy szintben lévő talajon, keress minket nyugodtan bármelyik elérhetőségünkön, szívesen segítünk!